Cumhurbaşkanı Kararı'yla yeni yılda akaryakıt ürünlerinde yapılacak ÖTV artış oranı yüzde 6 ile sınırlandırıldı. Böylece devlet 12 milyar liralık alacağından vazgeçti. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla akaryakıt ürünlerinde yapılacak ÖTV artışı sınırlandırıldı. Her yıl ocak ve temmuz aylarında, akaryakıt ve benzeri petrol ürünlerinin ÖTV tutarları, TÜİK tarafından ilan edilen yurt içi üretici fiyat endeksinde (Yİ-ÜFE) son 6 ayda meydana gelen değişim oranında güncelleniyor.
Akaryakıt ürünlerinde uygulanan ÖTV yüzde 6 artacak. Kararla, 5 aylık gerçekleşmeden daha da az artış yapılarak para politikasına destek sağlandı. ÖTV artışının fiyatlara yüzde 1 civarında etki etmesi bekleniyor. Bu düzenleme, vatandaşların alım gücünü koruma amacı taşımaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümet olarak para ve maliye politikalarını eşgüdüm içerisinde yürüttüklerine dikkati çekti. Akaryakıt ürünlerinde vergi artışını sınırlandırarak para politikasına güçlü bir destek veriyoruz. Bu destek, dezenflasyon sürecine olumlu katkıda bulunacak. Cumhurbaşkanımızın Kararı'yla çiftçinin ve nakliyecinin kullanacağı akaryakıttan, sanayicinin kullanacağı petrol ürünlerinden, hane halklarının kullanacağı doğal gaza kadar tüm tarafları ilgilendiren akaryakıt ve doğalgaz ürünlerinde ÖTV tutarındaki artışı sınırlandırdık.
Bu yıl temmuz-kasım döneminde Yİ-ÜFE oranının yüzde 7,12 olduğuna işaret eden Şimşek, aralık ayında gerçekleşecek artışın da eklenerek ÖTV tutarlarının güncelleneceğini belirtti. Aldıkları kararla 5 aylık gerçekleşmeden daha da düşük oranda artış yaptıklarını ifade etti. Bu düzenleme ile yaklaşık 12 milyar liralık vergiden vazgeçiyoruz.
Vatandaşlarımızın alım gücünün korunması, sürdürülebilir büyüme ve kalıcı refah artışı için fiyat istikrarını destekleyici mahiyetteki bu düzenleme büyük önem taşımaktadır. Hükümet, akaryakıt fiyatlarındaki artışın en az seviyede tutulmasını hedeflemektedir. Bu sayede, ekonomik istikrarın sağlanması ve halkın refah seviyesinin artırılması amaçlanmaktadır.
ÖTV artışının sınırlanması, özellikle tarım ve taşımacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler için önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Bu karar, sektördeki maliyetlerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olacak ve dolaylı olarak tüketici fiyatlarını da etkileyecektir.