Gıda Enflasyonu ile Mücadelede Yeni Stratejiler: SOA Toplu Yemek'in Vizyonu

Image
SOA Toplu Yemek'in Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, gıda enflasyonu ile mücadelede işletmelerin menü taleplerinin arttığını belirtti. 2024 hedefleri ve sektördeki zorluklar hakkında bilgi verdi.

Gıda Enflasyonu ile Mücadelede Yeni Stratejiler: SOA Toplu Yemek'in Vizyonu

SOA Toplu Yemek’in Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, gıda enflasyonunun işletmeleri zorladığını ancak menü taleplerinin arttığını vurguladı. 2024 yılı hedefleri arasında 81 ilde hizmet vermek bulunuyor. Kocabaş, gıda maliyetleri ve iş gücü sorunları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Gıda Enflasyonu ve Menü Talepleri

Melih Can Kocabaş, gıda enflasyonunun işletmeler için en büyük zorluk olduğunu ifade etti. İşletmelerin, menülerde kısıntıya gitmek yerine daha hacimli menüler talep ettiğini belirtti. Bu durum, çalışanların alım gücünün düşmesiyle sosyal bir yan hak olarak yemek hizmetinin önemini artırdı.

Kocabaş, “İşletmelerde verilen öğün maliyetleri 150-285 TL arasında değişiyor. Bu fiyata AVM’de bir mekânda birden çok çeşit ürünlü öğün alamazsınız” dedi. İşletmelerin yemek kartı sağlamasından ziyade işyerinde yemek vermesinin daha avantajlı olduğunu vurguladı.

Fiyat Artışları ve Anlaşmalar

Pandemi döneminden bu yana fiyatların hızla arttığını belirten Kocabaş, daha önce altı aylık ve yıllık yapılan anlaşmaların artık 10 güne kadar düştüğünü söyledi. “Müşteriler de zaten yadırgamadı. Çünkü gıda herkesin doğrudan bütçesine dokunduğu için fiyatları herkes takip ediyor” ifadelerini kullandı.

Menü fiyatlarının her yıl %100 arttığını belirten Kocabaş, “10 gün geçerli fiyatlar verdiğimiz oldu” diyerek işletmelerin bu duruma nasıl adapte olduğunu açıkladı. İşletmelerin, çalışanlarına güzel yemek sunma çabası, hayat pahalılığına karşı bir önlem olarak öne çıkıyor.

Yemek Hizmeti ve Kalite

Her gün 60 bin çalışana yemek hizmeti sunduklarını belirten Kocabaş, “İşletmelerin talebine göre günde iki veya üç kez de yemek servisi yapılabiliyor” dedi. Mutfağı olmayan yerlere girmediklerini, yemeklerin taze sunulması gerektiğini vurguladı.

Kocabaş, “Dışarıdan yemek pişirip fabrikaya getirmek yerine doğrudan oraya servis yapıyoruz” diyerek hizmet kalitesine verdikleri önemi anlattı. İşletmelerin, çalışanlarına sağladıkları yemek hizmetini artırarak, rekabet avantajı elde etmeye çalıştıkları gözlemleniyor.

İstihdam ve İş Gücü Sorunları

2024 yılında ciroda 1,5 milyar TL’yi aşmayı hedeflediklerini belirten Kocabaş, Türkiye genelinde 5 bin 192 kayıtlı firmanın bulunduğunu ifade etti. Ancak kalifiye personel bulmakta zorlandıklarını ve yeni neslin uzun soluklu işlere sıcak bakmadığını dile getirdi.

Kocabaş, “Arkadan yetişen bir yeni nesil yok. Kendi yaş grubum için söyleyeyim uzun soluklu işlere çok böyle sıcak bakmıyoruz” diyerek sektördeki iş gücü sorunlarına dikkat çekti. Aşçı kadrosunun %80’inin deneyimli olduğunu, ancak yeni nesil aşçıların az olduğunu belirtti.

Yurt Dışı Planları ve Gelecek Hedefleri

Kocabaş, “Yurt dışı planımız yok ama yurt sathında 81 ilde hizmet verebilme amacımız var” dedi. Daha önce lokanta işleten Kocabaş, bu işin öznel bir uğraş olduğunu ve ana işlerine odaklandıklarını belirtti.

“Lokanta işi sabah 8’den akşam 12’ye kadar mesai istiyor. O işi bir müdüre bırakayım da diyemiyorsunuz” diyerek, işin zorluklarına dikkat çekti. SOA Toplu Yemek, gelecekte de büyümeyi ve hizmet kalitesini artırmayı hedefliyor.