Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıklamasının ardından piyasalara sürpriz yaptı. Banka, beklentilerin de üzerinde 250 baz puanlık faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 50’den yüzde 47.5’e çekti. Faiz indirimi sonrası gözler piyasalara çevrildi. Bu durum, yatırımcılar arasında belirsizlik yarattı ve piyasalarda dalgalanmalara neden oldu.
Uzun bir süredir faiz indirimini fiyatlayan borsa, perşembe günü faiz kararı sonrası 10 bin puanın altına inse de, cuma günü yeniden toparlanma gösterdi. Kısa süreli dalgalanma yaşayan dolar kuru ise 35 TL seviyelerinin üzerinde tutunuyor. Öte yandan, altın fiyatlarında son dönemde baskı dikkat çekiyor. Geçen hafta Noel tatili nedeniyle piyasalarda sert hareketlere rastlanmadı.
Ancak cuma günü altında rüzgar tersine döndü. Yatırımcılar, altın fiyatlarının gelecekte nasıl bir yön alacağını merak ediyor. Faiz indirimi sonrası piyasalarda yaşanan bu dalgalanmalar, yatırımcıların dikkatini çekiyor ve piyasa dinamiklerini etkiliyor.
Ekonomist Hikmet Baydar, faiz indiriminin borsaya etkisini değerlendirdi. “Faiz indirimi piyasa beklentilerinin en üst kısmında gerçekleşti. Çünkü 100-250 baz puan arasında bir indirim beklentisi vardı.” dedi. Baydar, faiz indiriminin borsaya etkisinin iki yönlü olduğunu belirtti. Birincisi, alternatif getirinin azalması nedeniyle borsaya eğilimin artması, diğeri de borsa şirketlerinin finansman giderlerinin azalacak olması nedeniyle karlılığa olan pozitif etkisi.
İkinci neden, özellikle geleceğe yönelik karlılık beklentilerini artırırken şirketlerin hedef fiyatları da yukarı çekilmekte ve alım önerileri gelmektedir. TCMB faiz indiriminden sonra daha güçlü bir görünüm gösteren borsa, yeniden teknik anlamda yukarı sinyalleri vermeye başlamıştır.
Ocak ve şubat aylarında düşüş beklenen enflasyon verileriyle beraber, yıllık TÜFE’nin %40’ın altına indiğini görebiliriz. Eğer bu gerçekleşirse TCMB tekrar faiz indirimi yapabilir. Aylık bazda enflasyonun 2’nin altında olması ise Merkez Bankası'nı faiz indirimi konusunda daha etkili motive edebilir. Bu gelişmeler oldukça borsada yukarı hareketler devam edebilir.
Bu arada yabancı yatırımcı girişi de devam edebilir. Not artırımı potansiyeli de arttığından, gelecekte yabancı yatırımcı dolar bazında borsayı yukarı itebilecek alımlar yapabilir. Yatırımcılar, borsa için kritik seviyeleri takip etmeye devam ediyor.
Ons altında orta vadeli aşağı sinyalleri devam ettiğinden 2580 dolar seviyesini test edebileceğini düşünüyoruz. Gerek Fed faiz indirimlerinin zorlaşması gerekse Donald Trump'ın güçlü dolar istemesi bu etkiyi yapıyor. Ancak jeopolitik riskler ana belirleyici olacak. O yüzden Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi veya İsrail’in bölgede katliamcı ve işgalci zihniyetini bırakması durumunda altında sert düşüşler görülebilir.
Gram altında da ons altın hareketine benzer bir hareket olacağını düşünüyoruz. Orta vade aşağı sinyallerine direnmeye çalışan bir görüntü var. Şimdilik 2911 lira seviyeleri çok önemli bir destek. Bu seviyelere kadar gevşeme potansiyeli var. Eğer tutunamaz ve zayıf kalmaya devam ederse 2838 lira seviyesine kadar yumuşak bir düşüş gerçekleşebilir.
Faiz indirimleri kurların yükselmesini tetikleyebiliyor olsa da, gelen yabancı yatırımcıların beklentileri dahilinde olması ve enflasyondaki düşüşe paralel faiz indirimlerinin de devam edeceğinin düşünülmesi TL’den dövize geçiş yerine, aksine dövizden TL'ye geçişi daha fazla motive edebilir. Şimdilik reel getiri enflasyonun üzerinde olduğu sürece yabancı yatırımcının pozisyon kapatıp dövize geçmesini beklemiyoruz.
O yüzden faizler kademeli indikçe ve reel getiri sağladıkça dövizde agresif bir yükseliş söz konusu olmayacaktır. Dolar/TL’de 34,95 seviyesi kritik bir seviye olup altına sarkması satışların daha da artabileceği anlamına gelebilir. Bu nedenle yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor.