Türkiye, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık mal ihracat geliri hedefi belirledi. Ancak, yüksek enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle hedef 264 milyar dolara çekildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların karşılaştığı zorlukları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Gültepe, özellikle girdi maliyetleri ile döviz kuru arasındaki makasın açılmasının rekabet gücünü zayıflattığını vurguladı.
Mustafa Gültepe, yüksek enflasyon ve döviz fiyatlarının artışının ihracatçının rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirtti. “Üretim maliyetlerinde dolar bazında Asya’daki rakiplerimizden yüzde 40-50, Avrupa’daki bazı ülkelerden yüzde 15-20 pahalıyız” dedi. Bu durum, emek yoğun sektörlerde pazar kayıplarına ve istihdamda daralmaya yol açtı.
Gültepe, “Küresel pazarlarda talebin yavaş seyrettiği bir dönemde rekabetçiliğin zayıflaması, hazır giyim, tekstil ve deri gibi emek yoğun sektörlerde olumsuz sonuçlar doğurdu” şeklinde konuştu. İhracatçının 2024 yılında en çok girdi maliyetleri ile kur arasındaki makasın açılması yüzünden zorlandığını ifade etti.
Başkan Gültepe, ihracattaki zafiyeti gidermek için 2025 yılında kamuoyundan beklentilerini paylaştı. “İhracatçı için kısa vadede girdi maliyetleriyle döviz kurunu dengelemenin dışında bir çözüm yolu görünmüyor” dedi. Ayrıca, emek yoğun sektörlerde işveren üzerindeki istihdam yükünün azaltılması gerektiğini vurguladı.
“2025’te kur ve enflasyon paralel gitmeli” diyen Gültepe, “Hızımızı kesen engeller kaldırılırsa 2025’te 280 milyar dolarlık hedefi yakalayabiliriz” ifadesini kullandı. Bu hedefe ulaşmak için ihracatçının uygun maliyetle krediye erişiminin sağlanması gerektiğini belirtti.
Gültepe, “Türkiye rekabetçi kur, ucuz işgücü ile yoluna devam edemez” diyerek, ihracatın sürdürülebilirliği için verimliliğin artırılması gerektiğini vurguladı. “İhracatçıların yüksek kur gibi bir talebi olmadı. Biz sadece enflasyonla kurun paralel hareket etmesini istiyoruz” dedi.
Orta ve uzun vadede verimliliğin artırılması gerektiğini belirten Gültepe, “2024’te ülkemizde dolar kurundaki yıllık artış yüzde 20 bile değil. Enflasyon ise yüzde 45 düzeyinde” diyerek, bu makasın kapanması gerektiğini ifade etti.
2025 ve sonrasında TİM'in hedef pazarları hakkında bilgi veren Gültepe, “2024 yılında 58 ülkeye 117 ticaret ve 18 alım heyeti düzenledik” dedi. Ayrıca, Balkanlar ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler gibi yeni pazarlar üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Gültepe, “Türk Hava Yolları’nın doğrudan uçuş hattı açtığı Avustralya-Sydney'e ve Çin’e de heyet planlıyoruz” diyerek, ihracatın artırılması için yeni stratejilerin uygulanacağını ifade etti. Bu süreçte, yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.