Son dakika haberleri: Teröristbaşı Abdullah Öcalan ile görüşen DEM Parti milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, Meclisteki siyasi partilerle görüşme turuna başlıyor. Heyet, İmralı ziyareti sonrasında ilk olarak DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'ı gelişmeler konusunda bilgilendirdi. Ahmet Türk'ün de dahil olacağı heyet, bugün saat 13.30'da TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'la, saat 15.00'te ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek.
Buldan, Önder ve Türk'ten oluşan heyet, Meclisteki siyasi parti ziyaretlerini tamamladıktan sonra STK'lar, sendikalar, emek ve meslek örgütleri dahil olmak üzere çeşitli toplumsal çevreleri de ziyaret edecek. İmralı'daki görüşmeler konusunda bilgilendirmenin yapılacağı, görüş ve önerilerin alınacağı ziyaretleri tamamladıktan sonra heyetin kamuoyuna geniş bir açıklama yapacağı öğrenildi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim'de yasama yılı açılışında DEM Parti Başkanları'yla el sıkışmış ve sonraki günlerde teröristbaşı Öcalan'ın terör örgütü PKK'ya silah bırakması çağrısı yapmasını istemişti. Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada 'Teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun, terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın.' ifadelerini kullanmıştı.
Bahçeli'nin çağrısının ardından DEM Milletvekili Ömer Öcalan adaya giderek amcasıyla görüşmüştü. Bahçeli, daha sonra DEM Partili yetkililer ile Öcalan arasında temas kurulmasını istemişti. Bu görüşmeler, siyasi atmosferde önemli bir değişim yaratma potansiyeline sahip.
İmralı'da gerçekleşen görüşmenin ardından DEM Parti heyetinden yapılan ilk açıklamada, 'Türk-Kürt kardeşliğini güçlendirmek tarihi bir sorumluluktur.' denildi. Açıklamada teröristbaşı Öcalan'ın 'Sürecin başarısı için en önemli zemin TBMM. Gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım.' dediği aktarıldı. Bu ifadeler, sürecin ilerleyişi açısından kritik bir öneme sahip.
MHP lideri Bahçeli'den DEM Parti-İmralı görüşmesi sonrası gelen ilk mesaj ise 'Çözüm veya açılım süreci yoktur' şeklinde oldu. Bu durum, siyasi partiler arasındaki ilişkilerin nasıl şekilleneceği konusunda belirsizlik yaratıyor. DEM Parti'nin İmralı görüşmesi sonrası yaptığı açıklamalar, Türk-Kürt kardeşliğine dair umutları artırıyor.