Türkiye'nin Yüksek Hızlı Tren Başarısı: 16 Yılda 97 Milyon Yolcu

Image
Türkiye, 16 yıl önce yüksek hızlı trenle tanıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, YHT'lerin 95 milyon kilometre yol kat ettiğini ve 97 milyon yolcu taşıdığını açıkladı.

Türkiye'nin Yüksek Hızlı Tren Başarısı: 16 Yılda 97 Milyon Yolcu

Türkiye, 16 yıl önce yüksek hızlı trenle tanıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, YHT'lerin 95 milyon kilometre yol kat ettiğini ve 97 milyon yolcu taşıdığını açıkladı. Yüksek hızlı trenler, Türkiye'nin ulaşım altyapısında önemli bir yer edinmiştir.

Yüksek Hızlı Trenle Seyahat

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yüksek Hızlı Trenle (YHT) bugüne kadar seyahat eden yolcu sayısının 97 milyona ulaştığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “11 ilde ülke nüfusunun yüzde 34,8'ine doğrudan, kombine taşımacılıkla 9 şehre daha bağlantı sağlayarak toplam 20 şehre ve nüfusun yüzde 51'ine YHT hizmeti sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bu durum, Türkiye'nin ulaşım ağının genişlemesine katkı sağlamaktadır.

Yüksek hızlı trenler, Ankara, Eskişehir, Konya, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Karaman, Yozgat, Kırıkkale ve Sivas’a doğrudan sefer yapmaktadır. Ayrıca, Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Bursa, Denizli, Kütahya, Mersin, Malatya ve Tokat gibi şehirlere de otobüs veya tren bağlantılı olarak ulaşım imkanı sunulmaktadır. Bu durum, yolcular için önemli bir avantaj oluşturmaktadır.

YHT Hattının Gelişimi

Bakan Uraloğlu, 13 Mart 2009’da Ankara-Eskişehir arasında Türkiye’nin ilk yüksek hızlı tren hattını hizmete aldıklarını anımsatarak, “Ülkemizi Avrupa’da 6’ıncı, Dünya’da ise 8. yüksek hızlı tren işletmecisi yaptık.” dedi. Ankara-Konya Hattı’nın 2011’de, Konya-İstanbul ve Ankara-İstanbul hatlarının 2014’te, Karaman-İstanbul, Karaman-Ankara ve Eskişehir-İstanbul hatlarının 2022’de, Ankara-Sivas hattının 2023’te, Sivas-İstanbul hattının ise 2024 yılında hizmete sunulması planlanmaktadır.

Her gün yaklaşık 32 bin kişinin Yüksek Hızlı Tren konforuyla seyahat ettiğine işaret eden Uraloğlu, “Yüksek Hızlı Tren ve otobüs ya da Yüksek Hızlı Tren ve konvansiyonel tren bağlantısıyla gerçekleştirilen kombine taşımacılık, otobüs ile yapılan seyahate göre önemli oranda zaman tasarrufu sağlıyor.” açıklamasında bulundu. Bu durum, yolcuların seyahat sürelerini kısaltmaktadır.

Yolcu Taşımacılığı ve İstatistikler

Bakan Uraloğlu, Ankara’yı yüksek hızlı tren ağının merkezi haline getirdiklerinin de altını çizerek, “Ankara-Eskişehir YHT Hattı'nda 20,9 milyon, Ankara-Konya YHT 21 milyon, Ankara-İstanbul YHT Hattı'nda 36,1 milyon, Konya-İstanbul YHT Hattı'nda 11 milyon 613 bin, Karaman-Ankara YHT Hattı'nda 2,4 milyon, Karaman-İstanbul YHT Hattı'nda 1,7 milyon, Ankara-Sivas YHT Hattı'nda 1,6 milyon, Sivas-İstanbul YHT Hattı'nda 482 bin, Eskişehir-İstanbul YHT Hattı’nda 800 bin yolcuya hizmet verdik.” dedi. Bu rakamlar, YHT'nin ne kadar etkili bir ulaşım aracı olduğunu göstermektedir.

16 yılda YHT’ler 95 milyon kilometre yol kat etti, yaklaşık 97 milyon yolcu taşıdı. Bu başarı, Türkiye'nin ulaşım altyapısının gelişimine önemli katkılar sağlamaktadır. Yüksek hızlı trenler, hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük bir fayda sunmaktadır.