Türkiye ve Çad Arasındaki Kazan-Kazan İlişkileri Gelişiyor

Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad ilişkilerinin kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştiğini vurguladı. İki ülke arasındaki iş birliği, ticaret ve ekonomik alanlarda önemli adımlar atıyor.

Türkiye-Çad Arasında Kazan-Kazan Dönemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad ilişkilerinin kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştiğini vurguladı. İki ülke arasındaki iş birliği, ticaret ve ekonomik alanlarda önemli adımlar atıyor. Uraloğlu, Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon 2. Dönem Toplantısı'na katıldı ve burada önemli açıklamalarda bulundu.

Toplantının Önemi

Bakan Uraloğlu, Çad’ın başkenti Encemine’de gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye-Çad ilişkilerinin güçlenmesi için önemli adımlar atıldığını ifade etti. “Teknik heyetlerimiz, bilim, sanayi ve teknoloji, ulaştırma alanlarında iş birliğini değerlendirdi. İş birliğini sürdürmek ve daha ileri taşımak hususunda mutabık kaldık.” dedi.

Toplantıda, Türkiye’nin Çad ile olan ilişkilerinin her alanda kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirilmesine büyük bir önem atfedildiği belirtildi. Uraloğlu, “Türkiye, dost ve kardeş ülke Çad ile ilişkilerini her alanda kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük bir önem atfetmektedir.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Afrika Stratejisi

Uraloğlu, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik stratejisinin olumlu sonuçlar verdiğini vurguladı. 2003 yılında başlatılan Afrika Stratejisi ile Türkiye-Afrika ticaret hacminin 5,4 milyar dolardan 37 milyar dolara yükseldiği belirtildi. “Ülkemizin 2003 yılında başlattığı Afrika Stratejisi olumlu sonuçlarını vermiştir.” dedi.

Ayrıca, Türk müteahhitlerinin Afrika genelinde üstlendikleri projelerin sayısının 1991’i bulduğu ve ekonomik büyüklüğünün 96 milyar doları aştığı ifade edildi. Uraloğlu, “Afrika’daki yatırımların piyasa değeri 10 milyar dolara ulaştı.” açıklamasında bulundu.

Türk Hava Yolları’nın Rolü

Türk Hava Yolları’nın Afrika’da 62 noktaya uçtuğunu belirten Uraloğlu, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağladığını ifade etti. “THY’nin doğrudan uçuşları sayesinde de iki ülke arasında güçlü ilişkiler ve iş birliği için gerekli altyapı oluşturulmuştur.” dedi.

Uraloğlu, Türkiye’nin Çad ile olan ilişkilerinde, insanî yardımları içeren bütüncül bir politikayı benimsediğini vurguladı. “Bu iş birliğini önümüzdeki dönem de devam ettirme konusunda kararlıyız.” şeklinde konuştu.

İş Birliği Alanları

Toplantıda, Türkiye ile Çad arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için birçok alanda iş birliği yapılması gerektiği ifade edildi. Uraloğlu, “Teknik heyetlerimiz, ticaret ve yatırım, müteahhitlik, bilim, sanayi ve teknoloji, ulaştırma gibi alanlarda bir durum tespiti yaparak ikili işbirliğinin geliştirilebilmesi için alınabilecek tedbirleri değerlendirdi.” dedi.

Özel sektörler arasında temasların artırılmasının önemine de değinen Uraloğlu, “Hedefimiz, İş Konseyinin aktif şekilde çalışmasıdır. Bu sayede iş insanlarımız arasındaki temaslar artacak, yeni ortaklıkların önü açılacaktır.” açıklamasında bulundu.

Gelecek Vizyonu

Uraloğlu, Türkiye’nin Çad’ın kalkınmasına destek olmak istediğini belirtti. “Bu çerçevede, toplantıda, TİKA eliyle yürütülen teknik iş birliğinin daha ileri taşınması hususunda mutabakat sağlanmıştır.” dedi. Çad ile eğitim alanında da iş birliği geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Uraloğlu, “Önümüzdeki dönemde karşılıklı burslar, öğrenci değişim programları ve üniversiteler arası iş birliği yoluyla tecrübe paylaşımını daha da ileri bir noktaya taşımayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.