Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Genç Mühendislerle Geleceği Tartıştı

Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İTÜ'de mühendis adaylarıyla bir araya geldi. Türkiye'nin ulaşım vizyonunu anlattı ve gençlerin gelecekteki rolüne vurgu yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Genç Mühendislerle Geleceği Tartıştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendisliğe Hazırlık Kulübü 20. Yıl Özel Oturumu’nda genç mühendis adaylarıyla bir araya geldi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım vizyonunu ve mega projelerini anlattı.

15 Mart Cumartesi günü İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) düzenlenen etkinlikte, Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme yatırımlarını detaylandırdı. Genç mühendis adaylarına hitap eden Uraloğlu, “Sizin buradan mezun olup belirli görevlere geldiğiniz zaman ülkemize, coğrafyamıza ve bütün dünyaya çok güzel hizmetler yapacağınıza canı gönülden inanıyorum.” dedi.

Türkiye’nin Jeostratejik Konumu

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun önemine dikkat çekti. Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesindeki yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde olduğunu belirtti. Ayrıca, bu bölgenin 51 trilyon dolarlık bir gayri safi milli hasılası ve 25 trilyon dolarlık yıllık ticaret hacmine sahip olduğunu ifade etti.

Uraloğlu, Türkiye’nin bulunduğu konum itibariyle Orta Koridor’un merkezinde olduğunu vurguladı. Bu koridoru güçlendirmek için planlar yapıldığını belirten Uraloğlu, Pekin’den çıkan bir yükün Süveyş Kanalı’ndan 35 günde, Ümit Burnu’ndan ise 45 günde Londra’ya ulaştığını aktardı.

Bölünmüş Yol Ağı ve Mega Projeler

Uraloğlu, 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yolun bugün 29 bin 730 kilometreye ulaştığını açıkladı. Karayollarının sorumluluk alanındaki yol uzunluğunun yaklaşık 69 bin kilometre olduğunu belirtti. Ayrıca, 2002 yılında sadece 6 ilin birbirine bölünmüş yolla bağlı olduğunu, bugün ise bu sayının 77’ye çıktığını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin mega projeleri hakkında da bilgi verdi. 1915 Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Zigana Tüneli gibi projelerin uluslararası kuruluşlardan birçok kalite ödülü aldığını belirtti. Bu projelerin, mühendislik alanında Türkiye’nin başarısını gösterdiğini vurguladı.

Demiryolu ve Hava Ulaşımı

Bakan Uraloğlu, Türkiye’de yaklaşık 14 bin kilometre demiryolu ağı bulunduğunu ve yüksek hızlı demiryollarının 2 bin 251 kilometreye ulaştığını belirtti. Ayrıca, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi’nin hızla ilerlediğini ve bu projenin tamamlandığında ülkenin tamamının 48 saatte gezilebileceğini ifade etti.

Hava ulaşımında ise Türkiye’nin 175 ülke ile hava ulaşım anlaşması olduğunu ve 351 noktaya uçtuğunu belirten Uraloğlu, 2003 yılında 34 milyon yolcu taşırken bugün bu sayının 230 milyona ulaştığını açıkladı. Havalimanı sayısının 58’e çıktığını da sözlerine ekledi.

Geleceğe Yönelik Vizyon

Bakan Uraloğlu, 2035 yılında satılacak her iki araçtan birinin elektrikli olacağını öngördüğünü belirtti. Türkiye’deki elektrikli araç sayısının 208 bin civarına ulaştığını ve şarj istasyonlarının sayısının 28 bin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin 5G teknolojisini yaygınlaştırma çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini vurguladı.

Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için de çalışmaların sürdüğünü belirtti. Otonom sürüşe geçiş sürecinin altyapısının birkaç yıl içinde hayata geçirileceğini ifade etti. Genç mühendis adaylarının bu süreçte önemli bir rol oynayacağına inandığını dile getirdi.